
Stichting (Gelijk)waardig Herstel
Visie
De SGH-methode, uitvoering en organisatie gaan hand in hand
Eigen regie, vertrouwen, neutraliteit en collectiviteit zijn de uitgangspunten van de methode, het koersvast uitbouwen van ons DNA en organisatie. Het is een lange weg, maar we zijn opgelucht dat de SGH-methode begin 2025 door een onafhankelijke commissie en het kabinet is erkend. Gedupeerde ouders, kinderen en jongeren zijn hier zélf mede-ontwikkelaars (sinds 2021) en mede-uitvoerders van (bronexperts houden iedereen continu scherp), dus dit is ook een belangrijke erkenning van waar écht behoefte is voor herstel.
We werken altijd vanuit de 7 aanbevelingen uit ons rapport '(Gelijk)waardig Herstel' dat door ouders, kinderen en jongeren is samengesteld:
​
-
Integreer diepe luistervaardigheden in alle processen
-
Werk op basis van gedeelde waarden
-
Erken de urgentie van nu
-
Richt herstelprocessen in vanuit levens van mensen
-
Ontwerp inclusieve processen voor integrale oplossingen
-
Activeer de samenleving
-
Organiseer emotioneel herstel vanuit neutraliteit
_edited.png)
Werkwijze
Samenwerking
Samenwerking – intern, met partners en andere instanties, in het bijzonder het ministerie van Financiën – staat centraal. Dat is soms natuurlijk zoeken vanwege verschillen in visie, taal en positie ten opzichte van ouders en de uitvoering. Een ding is zeker: SGH kan alleen succesvol zijn als ‘afhandelaar’ van het juridisch conflict tussen de Staat en gedupeerden vanuit onafhankelijkheid. Dit waarborgt het vertrouwen van ouders in de neutraliteit van SGH. Dankzij de collectieve werkwijze is SGH klaar voor verdere opschaling.
Onze mensen zíjn de uitvoering
Het vertrouwen van ouders is broos en dit moeten we dus in ieder individueel en collectief contact verdienen. Ervaren procedurele rechtvaardigheid (dat je je eerlijk behandeld voelt) is daarin de kern. Op basis van nieuwe inzichten verbeteren we het proces continu. We besteden dan ook veel tijd aan training en evaluatie. We werken op basis van een Kompas, dat ervoor zorgt dat we op gerichte manier professionals aantrekken met niet alleen de inhoudelijke competenties maar ook een open houding van gelijkwaardigheid. Naast werving van professionals zijn we ook bezig met de verdere uitbreiding van het Bestuur en Raad van Toezicht. En gaan we een Raad van Advies opzetten.
Organisatiemodel
Ons organogram is ontworpen vanuit competenties, niet vanuit hiërarchie en gesegmenteerde afdelingen. Om nieuwe inzichten snel om te zetten naar operationele aanpassingen, gebeurt besluitvorming gebeurt veelal door alle perspectieven aan tafel te zetten. Dat voorkomt tunnelvisie of beslissingen nemen op basis van verkeerde aannames.
Wie we zijn
Stichting (Gelijk)waardig Herstel (SGH) opereert als een collectief van professionals die een bewuste keuze maken om mee te werken aan deze grote maatschappelijke opgave van historische omvang. De SGH organisatie zorgt voor de uitvoering, waarin ieder een eigen rol heeft:
​​​
-
4 leden van de Raad van Toezicht.
-
4 bestuurders met relevante professionele ervaring.
-
9 Cluster Leads die de operationele teams aansturen.
-
5 Partner organisaties via wie de werving loopt van de professionals in de uitvoering.
-
30 organisaties die SGH helpen met expertise en werving van Luisterend Schrijvers.
-
15 beoogde leden van een Raad van Advies als klankbordgroep van critical friends van uiteenlopende achtergronden en gerichte expertise, inclusief die van financiën.
-
2 oprichters die de methode hebben ontwikkeld samen met ouders en jongeren en nu de waarden, onafhankelijkheid en uitgangspunten helpen borgen in de organisatie en uitvoering.
Lees meer over onze onze mensen >​​​​​​​​​​
OORSPRONG
(Gelijk)waardig Herstel is inmiddels een erkende route voor emotioneel en financieel herstel, daar zijn we trots op.
Ben je benieuwd naar de totstandkoming ervan en hoe het begon?
Dan kun je hier onze drie Factsheets lezen: over de oorsprong van SGH, over de totstandkoming van de Kindregeling, en over number 5 foundation.